Wat is de macht van de huidige koningin vergeleken met die van koning Willem I ?

Het lijkt ondertussen zo gewoon dat ons land een koning(in) heeft. De koningstitel bestaat namelijk al heel lang in Nederland. Wat men vaak niet weet, is dat koning Willem I (1772-1843) onze eerste koning was; hij werd gekroond in 1815.
Officieel had hij niet veel macht, maar in de praktijk lag dat anders. Hij benoemde namelijk zelf de ministers. Deze ministers moesten ook zijn plannen uitvoeren. In die tijd was de koning dus verantwoordelijk voor alles wat de regering deed. Hij bepaalde het beleid en nam de besluiten zelf. Koning Willem I zweert trouw aan de grondwet, die hem als koning veel macht geeft. Hij krijgt het opperbevel over het leger en de vloot. Hij beheert de financiën en krijgt zeggenschap over de buitenlandse betrekkingen. Koning Willem heeft een bijna absolute macht.

 

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, was koning Willem I bijna een absoluut vorst. In de loop der jaren is er veel veranderd. De macht van een koning(in) is aanzienlijk verkleind.

 

Grondwettelijk is de koningin het staatshoofd en heeft zij een rol in de kabinetsformatie en het wetgevende proces. Zij moet elke wet ondertekenen om deze geldig te verklaren. De koningin speelt ook een belangrijke rol in het vertegenwoordigen van Nederland in het buitenland.
De regering bestaat nog steeds uit de koningin en de ministers. Maar het zijn nu de ministers die verantwoordelijk zijn en niet de koningin. Beatrix heeft geen directe politieke macht. Er worden Tweede Kamerverkiezingen gehouden en als deze uitslag bekend is, benoemt de koningin de informateur en de formateur. Doordat de koningin deze informateur en de formateur mag kiezen, heeft zij dus indirect wél invloed op de politiek. De grondwet zegt ook dat de koningin onschendbaar is. Dit betekent dat de minister-president verantwoordelijk is voor alles wat de koningin zegt en doet.

 

Wat de toekomst ons biedt, zullen wij moeten afwachten. Wie weet, krijgt ons staatshoofd een machtsvergroting en wordt het net zoals vroeger…
Óf misschien wordt Nederland wel een republiek…